Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen via 088 00 20 200 of mailen naar info@cbizz.nl.

Veelgestelde vragen bij Telefonie / VoIP

Wat is IP-telefonie en wat is analoge telefonie?
Analoge telefonie bestaat al sinds 1897 toen Graham Bell telefonie heeft uitgevonden. Het werkt via elektrische signalen over het kopernetwerk voor telefonie. Het staatsbedrijf PTT heeft in Nederland sinds die tijd een netwerk gerealiseerd dat in eerste instantie uitsluitend werd gebruikt voor telefonie. Dit netwerk kent beperkingen ten aanzien van de capaciteit.

Analoge telefonie is aan een vaste locatie gekoppeld. IP-telefonie is gebaseerd op dataverkeer en kan gebruik maken van alle netwerken voor dataverkeer, zoals bijvoorbeeld de netwerken die in eerste instantie zijn aangelegd voor de distributie van televisie, en in principe het wereldwijde internet. IP-telefonie is op iedere locatie mogelijk en te verplaatsen, als de telefoon maar op een internetverbinding is te koppelen.

Het verschil tussen lijnen, toestellen en nummers?
In de telefonie spreken we over lijnen, toestellen en telefoonnummers. Bij IP- telefonie zijn lijnen virtueel en het aantal is gelijk aan het maximum aantal telefoongesprekken dat tegelijkertijd gevoerd kan worden. Het aantal toestellen is het fysieke aantal toestellen dat in een virtuele netwerkomgeving (dat kunnen meer dan één locaties zijn) aanwezig is, normaliter meer dan het aantal lijnen. Het aantal telefoonnummers is onafhankelijk daarvan te kiezen.

Er kunnen verschillende toestellen op een nummer worden geschakeld. Er kunnen ook verschillende nummers op een toestel worden geprogrammeerd. Bij IP-telefonie kan het toestel fysiek elders staan. De verbinding werkt via een VLAN, VPN of internet. Een laptop kan ook functioneren als toestel, als de juiste software is geïnstalleerd.

Wat is Carrier preselect?
Elk bedrijf met analoge telefonie en ISDN kan ook gebruik maken van de voordelen van de gunstige beltarieven van Caiway als telecom-operator met carrier preselect. Voor de gebruikers verandert er niets. De vaste kosten voor de lijnen worden dan gefactureerd door KPN, de gesprekskosten door Caiway. Het besparing kan oplopen tot 40% en het is binnen enkele werkdagen te realiseren.